خریدوفروش آنلاین در سراسر جهان روبه گسترش است. سایتهای فروشگاهی نیز در زیرمجموعه تجارت الکترونیک هستند. اگر قبلاً شاهد حضور فیزیکی مردم در فروشگاهها بودیم، امروزه معنی حضور در فروشگاه و ترافیک بهطورکلی تغییر کرده است. اگر قبلاً مردم با حضور فیزیکی در فروشگاه شما و دیدن کالاها به آنها علاقهمند میشدند، امروزه با ورود به وبسایت فروشگاهی و دیدن هر کلمه و تصویر این علاقه ایجاد میشود و ممکن است تضعیف شود! با مشاهده هر کلمه و هر پیکسل، تصویری از برندتان در ذهن کاربر ثبت میشود و تصویر هر چه که باشد، تصمیمات کاربران بر اساس آن تصویر شکل میگیرد.
هر وبسایتی در نوع خود میتواند منحصربهفرد باشد. در طراحی سایتهای فروشگاهی استفاده از امکاناتی مانند پویانمایی و عکس 360 درجه از محصول، فیلتر کردن محصولات، جستجوی پیشرفته و امکانات مشابه لازم و ضروری است. اما همه این امکانات لزوماً افزایش نرخ تبدیل را تضمین نمیکنند. صاحبان مشاغل الکترونیک برای باقی ماندن در عرصه رقابت باید استانداردهای مهمی را رعایت کنند سایتهای فروشگاهی نیز از این قاعده مستثنا نیستند.
برخی آیتمها در سئوی سایت و مخصوصاً سئوی سایت فروشگاهی مربوط به مباحث فنی میشوند اما برخی از آیتمها وجود دارند که مشتری نیز با آنها ارتباط مستقیم دارد. این آیتمها نقاط تماس مشتری و فروشگاه اینترنتی هستند.
در ادامه فهرستی از این ویژگیها را معرفی میکنیم. ممکن است چکلیست حاضر کاملترین نباشد اما با اعمال آیتمهای ذکرشده در آن شاهد تغییرات شگرفی در سایت فروشگاهی خود خواهید بود.
تجربه کاربر تعریف دقیق علمی ندارد. اما مجموع تمام تجربیاتی است که کاربر (مشتری) از فروشگاه شما کسب میکند. از جزئیات بصری گرفته تا شنیداری، زیبایی، تجاری، سهولت در استفاده، همچنین تجربیات بعد از خرید را نیز شامل میشود.
تجربه کاربری پدیدهای است که احساس، فکر و عملکرد مشتری نسبت به فروشگاهتان را شامل میشود. بهینه کردن تجربه کاربری تعریف دقیق علمی ندارد اما میتوان آن را ترکیبی از علم و هنر دانست البته که برای همه نمیتوان یک نسخه نوشت. طراحی و پیادهسازی آیتمهای تجربه کاربری به حوزه کاری شما و بازار هدف بستگی دارد.
در مواجهه با تجربهی کاربری چالشهایی وجود دارد. برای شناخت این چالشها باید به سؤالات زیر جواب داده شود:
مشتری در اولین مواجهه با فروشگاه شما چه تأثیراتی را به شکل فوری و آنی میپذیرد؟
کاربر با تایپ یک عبارت در کادر جستجوی محصول، با چه صحنهای مواجه میشود؟
در هنگام تغییر رمز عبور، ثبتنام در سایت، ثبت سفارش و… چه مواردی در صندوق پستی کاربر ظاهر میشود؟
نحوه تشکر و قدردانی از کاربر هنگام ثبتنام، خرید، عضویت در خبرنامه و…. چگونه است؟
وقتی کاربر به صفحه ناموجود مراجعه میکند با چه صحنهای مواجه میشود؟
وقتی کاربر یک کالای ناموجود را جستجو میکند چه اتفاقی میافتد؟
در طول فرآیند ثبتنام وقتی کاربر آدرس ایمیل نامعتبری را وارد میکند عکسالعمل سایت چگونه است؟
برای تکمیل فرایند خرید کاربر باید چه مقدار اطلاعات وارد کند؟
فروشگاه شما در قلب و ذهن کاربرانتان چه جایگاهی دارد؟
تعهد شرکت شما در قبال تحویل بهموقع کالا به آدرس کاربران و کالاهای مرجوعی در چه حدی است؟
در اکثر سایتهای فروشگاهی، نکات مربوط به تجربه کاربری به هر دلیلی مورد غفلت واقع میشود. این کار باعث کاهش کارایی و نرخ تبدیل میشود.
برخی مواقع با وبسایتهای فروشگاهی مواجه میشویم که علیرغم داشتن ساختار و کد نویسی پیشرفته، موفق نمیشوند که تجربه کاربری خوبی برای مشتریان به ارمغان آورند. این کار باعث میشود که مشتری نهتنها خریدی انجام ندهد بلکه بیهیچ توجهی برای همیشه سایت را ترک کند.
این اتفاق ممکن است برای شما هم بیافتد و هر آنچه برای فروشگاه آنلاینتان هزینه کردهاید بیهیچ بازگشت سرمایهای هدر رود.
قبل از راهاندازی فروشگاه اینترنتی باید شناخت دقیقی از مخاطب خود و سلایق و نیازهای او داشته باشید.
اینکه خودتان را جای مشتری بگذارید و در مورد فروشگاهتان نظر بدهید موفقیت به همراه ندارد. همدلی خوب است اما در این مورد شما به دید تازهای نیاز دارید تا از چشم مشتری به فروشگاه نگاه کنید. این امر حاصل نمیشود جز با تعامل مستقیم با مشتری و دریافت نظرات او.
برای این کار میتوانید از ابزارهای مختلف نظرسنجی در قالبهای مختلف استفاده کنید. برخی از سؤالاتی که میتوان از مشتری پرسید عبارتاند از:
دلایل تصمیمتان برای خرید از ما چیست؟
آیا ما را به دوستان و همکارانتان معرفی میکنید؟
ما را برای دوستانتان چگونه توصیف میکنید؟
چه عاملی میتواند شما را برای خریدهای بعدی از فروشگاه ما تشویق کند؟
صفحه اول سایت جزء مهمترین اجزای سایت محسوب میشود که در سایتهای فروشگاهی از اهمیت ویژهای برخوردار است. با استفاده از ابزارهای تحلیل (Google Analytics)و گزارشهای پنل مدیریت، وضعیت فروش محصولات را بررسی کرده و تمرکز خود را بر روی تبلیغ محصولات پرفروش بکنید. سعی کنید تعدادی محصولات جدید، محصولات پرفروش، محصولات پربازدید را به شکل اسلایدر بزرگ و کوچک در صفحه نخست قرار دهید و آنها را در معرض دید کاربران قرار دهید.
تمام روشهای مختلف ثبت سفارش اعم از ثبت سفارش آنلاین، تلفنی، فاکس، شبکههای اجتماعی و ... در معرض دید کاربر باشد. شاید برخی از مشتریانتان بخواهند صرفاً از طریق شبکههای مجازی ثبت سفارش انجام دهند. برای ایجاد ارتباط با کاربران و فراهم کردن ابزارهای راحتی آنان از هیچ کوششی دریغ نکنید. این کار باعث افزایش نرخ تبدیل میشود.
چه چیزی بهتر از ویدئو میتواند باکیفیت بودن محصولات فروشگاه را برای کاربر ثابت کند و او را متقاعد به خرید کند؟ ویدئو نحوه ساخت محصول را برای کاربران نمایش میدهد و اگر به شکل اصولی و حرفهای تهیه شود، اعتبار خاصی به فروشگاه میبخشد. توجه داشته باشید که کلماتی مانند کیفیت و هنر نمیتواند آنچنان که باید تصویر مناسبی از برند شما در ذهن مشتری حک کند.
اما اگر همین مشتری در یک فایل ویدئویی ببیند که یک هنرمند در حال ساخت هنرهای دستی است برایش باورپذیرتر میشود و اعتماد بیشتری حاصل میشود. شرکتهای بزرگی مانند اپل تمرکز ویژهای بر روی ویدئو مارکتینگ دارند و استراتژیهای خاصی را در این زمینه به کار میگیرند.
اگر حوزه فعالیت فروشگاه آنلاینتان در سطح بینالمللی است، قطعاً مشتریانی از سایر کشورها نیز خواهید داشت. میتوانید امکاناتی را در سایت فروشگاهیتان فعال کنید تا از روی آدرس آی پی مشتری محل اقامت او شناسایی شود در قسمت بالای سایت چنین پیغامی برایش نمایش داده شود (ارسال کالا به هندوستان). با این کار مشتریان در سایر کشورها نیز مطمئن میشوند که کالای موردنظرشان بهموقع به دستشان خواهد رسید. همچنین اگر بتوانید واحد پول فروشگاه اینترنتی را به واحد پول آن کشور تبدیل کنید امر خارقالعادهای را انجام دادهاید البته ممکن است این کار به فکر و کد نویسی بیشتری نیاز داشته باشد.
بسیاری از کاربرانی که در هنگام گشتوگذار در اینترنت در سایت شما فرود میآیند! عجله دارند که کارهایشان را سریعتر انجام دهند. اگر ساختار سایت طوری باشد که این افراد عجول چیزی گیرشان نیاید و دستخالی بمانند، ممکن است برای همیشه فروشگاهتان را ترک کنند.
اینجاست که نقش منوهای بالایی و پایینی در وبسایت پررنگتر میشود. دو گزینه در ساخت این منوها در پیش روی شماست. اول اینکه همه محصولات را در آن منوها بگنجانید. دوم اینکه با هوشمندی کامل، لینکها مهم را قرار دهید.
دستهبندی محصولات به کاربران در تصمیمگیریها کمک شایان توجهی میکند. سعی کنید دستهبندی شفافی از محصولاتتان داشته باشید بهطوریکه همه محصولات در زیر چتر یکی از این دستهبندیها قرار گیرد. مثلاً (محصولات مردانه و زنانه) یا محصولات مراقبتی پوست- مو – آرایشی .... بدین ترتیب کاربران در جستجو نیز راحت هستند.
اگر تعداد دستهبندیها بیشازحد باشد، باعث سردرگمی مشتری میشود. میتوانید چیدمان دستهبندیها را برحسب محبوبیت و پربازدید بودن ایجاد کنید. اگر چنین کاری برایتان میسر نبود میتوانید چیدمان را برحسب حروف الفبا مرتب کنید.
قبل از ایجاد دستهبندی عبارات جستجو شده توسط افراد مختلف در حوزه کاریتان را بررسی کنید تا الهامبخش شما در ایجاد دستهبندی باشد. برای این کار میتوانید از ابزارهای مختلف تحلیل (Google Analytics) استفاده کنید تا کلمات با بیشترین جستجو و بیشترین محبوبیت را لیست کرده و دستهبندی محصولات را بر مبنای آن انجام دهید.
در صفحه طبقهبندی نیز سعی کنید که کلمات کلیدی مرتبط با همان طبقهبندی را به کار ببرید.
سعی کنید برای هر دستهبندی مقدمه و توضیحی نیز داشته باشید تا کاربر با انتخاب یک دستهبندی و رفتن به صفحه آن، توضیحات را مشاهده کند. بدین ترتیب بین کاربر و سایت اعتماد ایجاد میشود و از طرفی بر متن موجود در صفحه نیز افزوده میشود.
تحقیقات نشان میدهد که کاربران به متن کوچک زیر لوگو اهمیت فوقالعادهای قائلاند. در بسیاری از موارد، ثابت شده است که اهمیت متن زیر لوگو با خود لوگو برابری میکند. از این رو آن را فوقالعاده جدی بگیرید و در نوشتن آن خلاقیت را فراموش نکنید.
ممکن است تعداد محصولات موجود در فروشگاهتان زیاد باشد و کاربر برای سردرگم نشدن بین آنها جستجو را در اولین اقدام به هر چیزی ترجیح دهد. اگر با ابزاری مانند گوگل آنالیتیک میزان استفاده کاربران از کادر جستجو را بررسی کنید متوجه میزان استفاده کاربران از آن خواهید شد. درباره کادر جستجو باید به نکات زیر دقت کنید:
در معرض دید: محل قرارگیری آن و استفاده از رنگ متفاوت برای جلب توجه کاربر (عنصر زیباییشناسی)
سهولت در استفاده: دقیقاً به کاربر بگویید که چگونه میتواند از این کادر استفاده کند.
عملکرد جستجو در صورت نیافتن محصول: اگر عبارت تایپشده توسط کاربر نتیجهای نداشت، محصولاتی برایش نمایش داده شود و نگذارید که دستخالی و ناامید سایت را ترک کند.
بهعنوان مثال اگر کاربر عبارت (کفش) یا (کفشها) را جستجو کند باید نتایج یکسانی برای وی نمایش داده شود و صرفاً با افزودن (ها) با پیغام خطا مواجه نشود.
در طراحی موتور جستجو سعی کنید که این قسمت از هوشمندی کافی برخوردار باشد. بدین معنی که در ابتدای کار، نیت کاربر را بفهمد و بقیه عبارت را به او پیشنهاد دهد. همچنین در هنگام وارد کردن عبارات جمع و مفرد، حروف بزرگ و کوچک بهخوبی از عهده نمایش نتایج مناسب برآید. نباید اجازه داد که اشتباه تایپی کاربر (کفشها به جای کفش) منجر به ناامیدی او شود.
همیشه عبارت تایپ شده توسط کاربر را به وی نمایش دهید و هیچ وقت حافظه او را امتحان کنید.
با استفاده از این محصول مشتری میتواند در سایر فروشگاهها نیز به دنبال محصول مورد نظرش بگردد.
گذشت آن زمان که ۱ تصویر و یک برچسب قیمت در زیر آن را پست میکردیم. امروزه کاربران میخواهند که از ابعاد مختلف محصول و همچنین تصاویر کاربران در حین استفاده از آن محصول را نیز با وضوح بالا داشته باشند و بتوانند روی آن زوم کنند.
درباره تصاویر محصول نکات زار را مدنظر داشته باشید:
بهینهسازی: تصاویری که بارگذاری نمیشوند یا دیر بارگذاری میشوند معمولاً منجر به ریزش کاربر میشوند.
تصاویر فروشنده اصلی هستند نه متن. سایتهای فروشگاهی باید برای هر محصول حداقل دو تصویر باکیفیت قرار دهند.
تصاویر انگشتی برای محصول: سعی کنید برای محصولتان تصاویر انگشتی کوچک (Thumbnail) نیز قرار دهید. زیرا ممکن است برحسب موقعیت فضای مناسب برای کلمات بیشتر نداشته باشید و به خاطر داشته باشید که یک تصویر بهتر از هزار کلمه سخن میگوید.
تگ alt: این تگ را برای همه تصاویر اضافه کرده و متن مناسبی برای آن بنویسید. زیرا روباتهای موتورهای جستجو توسط این متن تصاویر را اسکن میکنند و هدف تصویر را درمییابند.
تصاویر واقعی: بهجای استفاده از تصاویر دیگران، عکس واقعی از محصول فروشگاه که مشتری در حال استفاده از آن است را تهیه کرده و در سایت قرار دهید. تصویر کم کیفیت واقعی بسیار مؤثرتر از تصاویر باکیفیت دیگران است.
تصویر از زوایای گوناگون: سعی کنید از زوایای گوناگون از محصول مورد نظر تصاویر باکیفیت تهیهکرده و در صفحه محصول قرار دهید.
پس از تصاویر، دومین عنصر مهم و اساسی برای هر محصول نوشتن توضیحات ویژه برای آن محصول است. زیرا اطلاعات مفصلی در اختیار کاربر قرار میدهد و از طرفی باعث میشود که موتورهای جستجو نیز در رتبهبندی صفحه سایت عملکرد بهتری داشته باشند. حتماً برای این کار وقت ویژهای را اختصاص دهید.
در نوشتن جزئیات محصول نکات زیر را مدنظر قرار دهید:
ویژگیهای مهم و اصلی را در پاراگراف اول ذکر کنید.
درباره محصول غلو نکنید. کاربران هوشمند هستند و فوری تشخیص میدهند.
دو نوع توضیح درباره محصول بنویسید: خلاصه- با جزئیات. اولی برای کاربران عجول و نسخه دوم برای کاربرانی که دوست دارند برای شناخت بیشتر محصول وقت اختصاص دهند و تحقیق کنند.
برای راحتی در مشاهده از بالتها و علائم استفاده کنید.
این صفحه را به توافقنامه قوانین خرید و فروش، قوانین حفظ حریم خصوصی، قوانین حملونقل و تحویل کالا و صفحه سؤالات متداول لینک دهید.
تصاویر بسیار مهماند اما نمیتوانند حرف بزنند! امروزه دسترسی به فنّاوری برای همگان روز به روز آسانتر میشود و اکثر صاحبان فروشگاهها میتوانند با هزینه اندک بهترین ویدئوها را برای محصولاتشان تهیه کنند. همیشه برای محصولاتتان ویدئوهایی مانند طریقه استفاده از این محصول تولید کنید.
مردم دوست دارند تا خرید خود را ظرف مدت کوتاهی دریافت کنند. اما اگر کالایی که خریدهاند تا 3 هفته طول بکشد که به دستشان برسد بدون تردید از آن خدمات یا کالا خاطره خوبی نخواند داشت. اگر کالایی در انبار موجود نیست سعی کنید بلافاصله ناموجود بودن آن را در وبسایت اعلام کنید. همچنین در امکانات جستجو گزینهای با عنوان (( در بین کالاهای موجود جستجو کن)) یا (( کالاهای موجود را نمایش بده)) قرار دهید تا کاربر نیز بهراحتی برای خرید تصمیم بگیرد.
اگر محصولی در انبار موجود نیست، بهجای اینکه صفحه آن محصول را به حال خود رها کنید، از کاربر اطلاعاتی مانند ایمیل یا موبایل را بگیرید تا بهمحض موجود شدن کالا به وی اطلاعرسانی کنید.
عدد قیمت را بارنگ و فونت متفاوت بهطور برجسته در صفحه محصول قرار دهید بهطوری که بهآسانی توسط کاربر مشاهده شود. هزینه حملونقل و مالیات را در صفحه نهایی سازی خرید نیاورید. تحقیقات نشان میدهد که کاربران با این امر سازگار نیستند. اگر این هزینههای اضافی را کم کم بر قیمت کالا اضافه کنید زیاد به چشم نمیآید و کاربر در قبول آن مشکلی نخواهد داشت.
اگر حس میکنید که کاربران در مرحله خرید به ماشینحساب نیاز خواهند داشت، برحسب ماهیت فروشگاهتان، یک ماشینحساب زیبا و کاربرپسند طراحی کنید تا در موقع لزوم بتواند از آن استفاده کند. مثلاً: برای خرید پیراهن اندازه A به قیمت B و رنگ C به تعداد D
اجازه دهید کاربر در تعیین زمان تحویل کالا نقش داشته باشد و شما نیز باید سعی کنید کالا را در این تاریخ به دست وی برسانید. ممکن است مشتری بخواهد کالا را در ادارهای که کار میکند در وقت اداری تحویل بگیرد. پس ایام تعطیل و ساعات خارج از وقت اداری به درد وی نمیخورد. بنابراین اگر خود مشتری نیز در تعیین زمان تحویل نقش داشته باشد بهتر است.
بدون تردید، تخفیف باعث افزایش فروش میشود. اگر قصد ارائه تخفیف از طریق کد تخفیف را دارید، آن را به سهولت در اختیار کاربران قرار دهید. مطمئن باشید اگر کاربر بهراحتی نتواند کد تخفیف را پیدا کند صفحه خرید را ترک خواهد کرد و این یعنی ریزش مشتری.
تخفیفهای با مدت محدود کاربر را وادار میکند تا وسوسه شده و زودتر اقدام به خرید بکند. مثال): تخفیف 40% تا هفته اول سال نو
مشتری (اعم از شخص یا شرکت) را متقاعد کنید که بعد از خرید و یا در هنگام مشاهده وبسایت بتواند نظر خود را بهصورت متن و در صورت امکان بهصورت فایل صوتی و تصویری قرار دهد. این Testimonial به وبسایت اعتبار میبخشد.
در صفحه جزئیات محصول، دیدگاه کاربران را نیز قرار دهید. برخی فکر میکنند که دیدگاههای منفی را باید سانسور کرد زیرا تأثیر منفی دارند. این عقیده اشتباه است زیرا دیدگاههای مثبت و منفی وقتی در کنار هم باشند شفاف بودن وبسایت و عملکرد شما را برای مخاطب ثابت میکنند و همچنین باعث افزایش محتوای صفحه محصولات نیز میشود.
یک سیستم پاسخگوی خودکار در وبسایت داشته باشید تا بعد از درج دیدگاه توسط مشتری ایمیلی نیز از طرف شما به وی ارسال شود و از وی تقدیر و تشکر کند.
ارائه فهرستی از محصولات مرتبط در کنار محصول اصلی باعث جلبتوجه کاربر به آن محصولات نیز میشود این محصولات به دلایل گوناگون میتوانند با محصول اصلی مرتبط باشند. ممکن است در یک دستهبندی باشند مثلاً کاربر در حال مشاهده جزئیات یک لباس ورزشی است و در کنار آن محصولات ورزشی دیگری نیز بهعنوان محصولات مرتبط برایش نمایش داده میشود.
این کار همچنین باعث ساخت لینک داخلی نیز میشود.
ارائه فهرستی از محصولات مرتبط در کنار محصول اصلی باعث جلبتوجه کاربر به آن محصولات نیز میشود این محصولات به دلایل گوناگون میتوانند با محصول اصلی مرتبط باشند. ممکن است در یک دستهبندی باشند مثلاً کاربر در حال مشاهده جزئیات یک لباس ورزشی است و در کنار آن محصولات ورزشی دیگری نیز بهعنوان محصولات مرتبط برایش نمایش داده میشود.
این کار همچنین باعث ساخت لینک داخلی نیز میشود.
قبل از مرحله پرداخت، مرحله مهمی وجود دارد که کاربران معمولاً در این مرحله باید دقت کافی داشته باشند و اغلب با دلهره و نگرانی همراه است. استفاده درست از متن و شکلکها میتواند به کاربر در غلبه بر این دلهره و استرس کمک کند. برای این منظور موارد زیر را مدنظر قرار دهید:
امنیت: به مشتری این اطمینان را بدهید که در حال خرید در یک بستر امن است و حریم خصوصی وی بههیچوجه مورد تعرض قرار نمیگیرد.
شفافیت: قیمت نهایی را با شفافیت تمام برای مشتری نشان دهید. اگر مالیات و هزینه حملونقل قرار است به هزینه کل اضافه شود آن را با صراحت اعلام کنید.
روشهای پرداخت: امروزه امکانات پرداخت گوناگونی در وبسایتهای فروشگاهی وجود دارد که صاحبان آنها میتوانند بر اساس صلاحدید از آنها استفاده کنند. امکان پرداخت هزینه درب منزل، امکان پرداخت قسطی، پرداخت از طریق ارزهای دیجیتال مواردی هستند که صاحبان مشاغل میتوانند آنها را مدنظر قرار دهند.
قبل از به کار بستن هرکدام از روشهای بالا بهاندازه کافی درباره آنها مطالعه کنید و اگر به هر دلیلی از آیتمی استفاده نمیکنید با کاربرانتان درباره آن شفاف عمل کنید.
سؤالات متداول: در اثر تعامل کاربران با وبسایت و صفحات مختلف آن سؤالاتی پیش میآید. این سؤالات در سایتهای فروشگاهی بیشتر میشوند با ایجاد صفحهای با عنوان سؤالات متداول و قرار دادن سؤالات پرتکرار و پاسخهای آنها در این صفحه کاربران بهآسانی جواب سؤالات خود را پیدا میکنند و بدین ترتیب بار بزرگی از دوش بخش پشتیبانی برداشته میشود.
ممکن است کاربر در همان لحظه و همان روز تمایل به تکمیل خرید نداشته باشد و بخواهد در طول یک هفته سبد خرید را کامل کند. بنابراین سعی کنید تا سبد خرید و محتوای آن مدت زیادی در دسترس باشد. برای این منظور میتوانید از کوکیها و یا سایر روشها استفاده کنید. پایداری هر چه بیشتر بهتر.
شاید چنین فکر کنید که مشتری دوست دارد در فروشگاه شما مدتها بگردد. اما واقعیت چیز دیگری است. مشتریان آنلاین دوست دارند که فرایند خرید هر چه سریعتر تمام شود. پس شما هم دستبهکار شوید و با حذف موارد زائد به وی کمک کنید. به مثالهای زیر دقت کنید:
در هر بار خرید از مشتری آدرس نپرسید. آدرس را یکبار از وی گرفته و در مراحل مختلف خرید جای آدرس را بهطور خودکار پرکنید. همچنین اگر مشتری چندین آدرس را در سیستم ثبت کرده است لیست آدرسها را برای او نمایش دهید و آدرسی که در آخرین خرید انتخاب کرده است را بهطور پیشفرض برایش انتخاب کنید.
اگر در مرحله ۱ اطلاعاتی از کاربر دریافت کردهاید در مرحله ۳ دوباره اطلاعات را نخواهید.
فرم ثبتنام را طوری برنامهنویسی کنید که در هنگام ثبتنام اگر کاربر فقط ایمیل را اشتباه وارد کرده است، اطلاعات بقیه خانهها حفظ شود و فقط محتوای خانه ایمیل خالی شود.
اگر کاربر کد پستی را وارد کرد استان و شهر برایش بهطور خودکار پر شود.
در صفحه نهایی سازی خرید، کاربر را وادار نکنید که کاراکترهای نادرست در آدرس را حذف کند. اگر ممکن است شما این کار را انجام دهید.
خانههایی که پر کردنشان الزامی است را با ستاره قرمز (*) رنگ مشخص کنید.
در مقابل هر خانه قالب صحیح ورود اطلاعات آن خانه را بنویسید. با این کار کاربر اطلاعات را درست وارد میکند و از بار مرحله ارزیابی نیز کم میشود.
اگر کاربر اطلاعاتی را نادرست وارد کند، در جلوی همان خانه با رنگ متفاوت برایش نمایش داده شود و اگر درست وارد کند با تیک سبزرنگ برایش مشخص شود.
در صفحات برخی از فروشگاهها، برچسبها در داخل فیلدها قرار میگیرند و بهمحض اینکه کاربر شروع به تاپی میکند این برچسبها مخفی میشوند. اگر تعداد فیلدها زیاد باشد کاربر سردرگم میماند. سعی کنید برچسبها در هر حالت برای کاربر نمایش داده شوند.
اندازه فیلد باید با محتوایش تناسب داشته باشد. بهعنوان مثال، فیلد نام نباید بهاندازه فیلد آدرس باشد. و یا اندازه خانه مربوط به CVV نباید بهاندازه شماره کارت باشد.
در همان ابتدای کار مشتری را وادار به ثبتنام نکنید. میتوانید این کار را به آخرین مرحله موکول کنید. همچنین برخی گزینهها مانند عضویت در خبرنامه را بهطور پیشفرض برایش انتخاب کنید.
بسیاری از ارزیابیها را میتوان با AJAX و بدون بارگذاری صفحه انجام داد.
بهطور شفاف مواردی که در آن کالا مرجوع میشود و مواردی که برگشت کالا از طرف شرکت پذیرفته نمیشود و همچنین سیاستهای برگشت هزینه به مشتری را شفاف بیان کنید.
برخی فروشگاههای اینترنتی به کاربر این امکان را فراهم میسازند تا کارهایش را مرحلهبهمرحله انجام دهد و هر زمان که خواست به مرحله دلخواهش برگردد.
مرحله ۱: ثبتنام
مرحله ۲: اطلاعات حملونقل
مرحله ۳: صورتحساب
مرحله ۴: انتخاب نحوه پرداخت
مرحله ۵: پرداخت
مشتریان انتظار کالا از طرف فروشگاه شما دارند. در این زمینه واقعگرا باشید و وعده دروغ ندهید. اگر ممکن است نسبت به رقبا ضمانت متفاوتی ارائه دهید. این کار را در فصلهای مختلف و برای محصولات متناسبِ هر فصل و در صفحات مختلف (جزئیات محصول- سبد خرید- نهایی سازی خرید) برای مشتری به شکل برجسته و متفاوتی اعلام کنید.
محتوا نیز بهاندازه ساختار مهم است. موتورهای جستجو با متنی که در سایت شما قرار دارد متوجه میشوند که کاربران چرا باید از سایت شما استفاده کنند. پس تا میتوانید تولید محتوا کنید و آن را به اشتراک بگذارید. تگها به این دلیل اهمیت ویژهای دارند که نهتنها جزء قسمتهای فنی سایت محسوب میشوند بلکه در معرض دید کاربران هستند و نقطه فروشگاه شما و کاربران محسوب میشوند.
ایمیل خودکار و محتویات آن نکته تماس بسیار مهمی بین فروشگاه آنلاین و مشتریان است. از این امکانات به نحو بهینهای استفاده کرده و در مراحل مختلف (ثبتنام- تغییر کلمه عبور- نهایی سازی خرید- پس از پرداخت) برای کاربر ایمیل بفرستید.
ایمیلی است که پس از تکمیل فرایند ثبتنام برای مشتری ارسال میشود. ساختار و محتوای این ایمیل از یک کسبوکار به کسبوکار دیگر متفاوت است. اما رعایت چند نکته در آن ضروری به نظر میرسد:
آدرس ایمیل و نام شرکت یا فروشگاهتان بهطور واضح ذکرشده باشد تا کاربر بهراحتی بتواند آن را پیدا کند.
در اولین ایمیل ارسالی از عباراتی مانند ((خوشآمدید)) و ((تشکر)) استفاده کنید.
کاربران را به دنبال کردن صفحات مجازی فروشگاهتان در پلتفرمهای مجازی مختلف ترغیب کنید.
امروزه کاربران با وبسایتهای متعددی در تعامل هستند. ممکن است به هر دلیلی رمز عبور را فراموش کنند. امکان تغییر رمز عبور بدیهیترین امکاناتی است که فروشگاههای آنلاین در اختیار کاربرانشان قرار میدهند. به این شکل که ایمیل کاربر از وی خواسته میشود و کاربر آن را در فیلد مربوطه وارد میکند. پس از آن ایمیلی حاوی لینک تغییر رمز عبور برای کاربر ارسال میشود. و کاربر با کلیک بر روی آن لینک به صفحه تغییر رمز عبور هدایت میشود.
میتوانید از ابزارهای تحلیل استفاده کنید و متوجه شوید که کاربران چقدر به صفحه فراموشی رمز عبور مراجعه میکنند.
در این فرایند چند نقطه تماس (Touch Point) بین فروشگاه آنلاین و مشتری وجود دارد: صفحهای که کاربر ایمیلش را وارد میکند- صفحه تأیید دریافت ایمیل از کاربر- ایمیلی که برای کاربر ارسال میشود.
این ایمیل نیز نقطه تماس مهمی بین فروشگاه شما و کاربر باشد و همچنین فرصت بسیار مناسبی برای برند شما است تا علاوه بر تقدیر و تشکر از کاربر به خاطر خریدی که انجام داده است، سایر محصولات شرکت را نیز برایش معرفی کنید و او را ترغیب کنید که دوباره به فروشگاه آنلاین شما مراجعه کند.
این ایمیل از زمانی که کالا از انبار فروشگاه خارج میشود تا به دست مشتری برسد برای کاربر ارسال میشود. این مرحله نیز نقطه تماس بسیار حساسی است زیرا کاربر این مرحله را با دقت بیشتری دنبال میکند. در این مرحله علاوه بر اینکه لینک پیگیری مرسوله را برای کاربر ارسال میکنید میتوانید از او بخواهید که در شبکههای اجتماعی نیز برندتان را دنبال کند.
برحسب اقدامات مختلفی که کاربر در وبسایت فروشگاهی شما انجام میدهد (ثبتنام- ثبت سفارش- درخواست اطلاع از آخرین رخدادها) پیغام تشکر و قدردانی برای کاربر نمایش داده میشود. این صفحه نیز نقطه تماس مهمی بین شما و کاربران است. سعی کنید از این صفحات نیز در جهت پیشبرد اهداف تجارت آنلاینتان بهره کافی ببرید. برای نمونه از کاربر بخواهید که:
عضویت در خبرنامه
دنبال کردن صفحه شبکههای مجازی برند شما
ارائه بازخورد
خریدهای اضافی
مواقعی هم پیش میآید که کاربر، خواسته یا ناخواسته کار اشتباهی را در وبسایت انجام دهد و پیغام خطایی برایش ظاهر شود. میتوانید با همراهی گروه برنامهنویسی این خطاها را مدیریت کرده و آن را به یک فرصت برای پیشبرد اهداف برند تجاریتان تبدیل کنید:
این صفحه به دلایل مختلفی برای کاربران ظاهر میشود:
پستی را قبلا در وبسایت یا وبلاگتان قرار دادهاید و حالا به هر دلیلی آن را حذف کردهاید.
صفحهای در وبسایتتان وجود داشته و حالا دیگر وجود ندارد.
کاربران، آدرسی را در سایت به اشتباه تایپ میکنند و دلایلی از این قبیل
سعی کنید با هدایت این اشتباهات به صفحات مهمی از وب سایت مثلاً صفحه دستهبندی محصولات، خدمات و ... باعث فروش بیشتر و کسب درآمد بیشتر شوید. میتوانید با اجرای یک طراحی کاربرپسند برای این صفحه و رعایت چند نکته از این صفحه بهره کافی ببرید:
پیغام با ظاهر کاربرپسند
کادر جستجو
اطلاعات بخش پشتیبانی
لینک مستقیم به صفحات مهم سایت
این اتفاق زمانی میافتد که کاربر عبارتی را در کادر جستجو وارد میکند و برای آن پرسوجو هیچ دادهای در پایگاه داده وبسایت برای نمایش وجود ندارد.
در صفحه محصول و صفحه دستهبندی اصلی سعی کنید حداقل از 1000 کلمه استفاده کنید و 3 الی 5 بار نیز در داخل متن از کلمات کلیدی استفاده کنید.
گاهی اوقات نوشتن کلمهای مانند (فواید محصول..............بر ..............) میتواند ترغیبکننده باشد.
مقایسه بین دو محصول میتواند ایده خوبی برای سایتهای فروشگاهی باشد. این مقایسه میتواند مقایسه دو محصول از شرکت خودتان باشد یا مقایسه محصولی از شرکت خودتان با محصول مشابه از شرکت رقبا.
کلمات قدرتی جذابیت خاصی دارند و میتوانند سبک نوشتاری شما را برای کاربران جذابتر کنند. سعی کنید در نوشتن جزئیات محصول از این کلمات استفاده کنید.
تحقیقات نشان میدهد که برندهایی که در هفته بیشتر از 16 پست تولید میکنند موفقتر هستند و ترافیک نسبتاً بیشتری دارند.
با در نظر گرفتن جایزه در هر هفته و اعطای آن به کاربران میتوانید ترافیک بیشتری را جذب کنید.
در هر فصل موضوعاتی هستند که میتوانید آنها را دستمایه نوشتن کرده و برای کاربران جذابیت ایجاد کنید و بدین ترتیب ترافیک بیشتری جذب کرده و احتمال فروش را افزایش دهید.
با تولید محتوای رایگان در وبلاگ سایت، ترافیک بیشتری را جذب کنید، تا از طریق آن بتوانید کاربر را دعوت به اقدام کنید.
برخی از نقاط تماس فروشگاههای آنلاین با مشتری مورد غفلت قرار میگیرند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
این نوع ویدئوها بهتر است با اصول حرفهای عکاسی و فیلمبرداری تهیه شوند و همیشه نیاز به استفاده از صدای انسان در این ویدئوها نیست.
در ویدئوهای تهیهشده برای محصول سعی کنید کاربران را با نحوه استفاده از محصول آموزش دهید تا در خرید کالا از فروشگاه آنلاین شما تصمیمات بهتری را اتخاذ کنند.
کاربران دوست دارند شرکت یا موسسهای که با آن سروکار دارند را بیشتر و بهتر بشناسند. بررسی دادههای موجود در گوگل آنالیتیک نیز نشان میدهد که کاربران بهطور باورنکردنی به این صفحه در وبسایتها مراجعه میکنند. اگر صفحه درباره ما در وب سایتتان ندارید حتماً به فکر ایجاد آن باشید. در صورت امکان تصاویری از اعضای گروهتان را در آن قرار دهید. مأموریت شرکتتان را بیان کنید و اطلاعات تماس را نیز به آن اضافه کنید.
اطلاعات کاملی نیز از انواع روشهای تماس با شرکت را در اختیار کاربر قرار دهید تا در صورت نیاز بهراحتی با شما تماس بگیرد.
برندها و فروشندگان آنلاین وقتی در سطح عاطفی با خریداران خود رابطه برقرار میکنند باعث ایجاد اعتماد میشود. ارتباط اجتماعی امری غیرقابل انکار است و امکان ایجاد ارتباط امروزه نسبت به هر زمان دیگری آسانتر شده است.
ایجاد ارتباط میان پروفایلهای اجتماعی و محتوای تولیدشده توسط کاربر با یک سایت فروشگاهی ویژگی که باید هر فروشنده آنلاینی آن را داشته باشد زیرا که باعث برندسازی میشود.
خریداران در دنیای آنلاین با انبوهی از پیامهای اکنون خرید کنید برای خرید کلیک کنید و مشابه آن مواجه است. برندهایی شانس دیده شدن دارند که مخاطبانشان نهتنها در مرحله خرید بلکه از لحاظ اجتماعی نیز در ارتباط باشند.
رسانههای اجتماعی برای برندهای تجاری آنلاین این امکان را فراهم میسازند تا جلب اعتماد کرده و بین محصول و مشتری رابطه عاطفی برقرار کند.
باید به خاطر داشته باشید که تمام فعالیتهای شما در وبسایت فروشگاهی اعم از ارائه خدمات و کالای رایگان و پولی باید منجر به برند سازی شود. یعنی مردم علامت تجاری شما را همیشه به خاطر بسپارند و زمانی که قصد خرید دارند اولین گزینهای که به ذهنشان میرسد برند شما باشد. پس برای این منظور لوگوی تجاری خود را در قسمتهای مختلفی از سایت به شکل واضح قرار دهید.
در حوزه کاریتان، بلا گرها را شناسایی کنید و از پتانسیل آنها استفاده کنید. همچنین اگر برایتان مقدور است بهعنوان بلاگر مهمان در سایر سایتها تولید محتوا کنید و از آن سایتها به سایت خودتان لینک بدهید تا ترافیک بیشتری جذب کنید.
از دادههای ساختاریافته و اسنیپتها در سایت خود بهطور مرتب استفاده کنید تا کاربران در صفحات جستجو توضیحات مفیدی درباره محصول شما مشاهده کنند.
برخی از سایتهای فروشگاهی اقدام به همکاری در فروش یا افیلیت مارکتینگ میکنند. بدین ترتیب که از بلاگرها میخواهند تا محصولات موجود در سایتشان را با نوشتان توضیحات در سایتهای مختلف تبلیغ کنند تا کاربران با مشاهده توضیحات به سایت اصلی هدایت شوند. بدین ترتیب این نوع سایتهای فروشگاهی دریافت لینک فراوانی خواهند داشت و بر اعتبار و موثق بودن آنها افزوده خواهد شد.
گوگل لینکهای طبیعی را دوست دارد. پس با سازمانهای خیریه همکاری کنید تا از این طریق نیز جذب لینک کنید.
اگر اسپانسر یک رویداد مانند یک کنفرانس شوید، میتوانید از سایتهای معتبر و موثق نیز لینک دریافت کنید.
سعی کنید سایتتان در اپلیکیشنهای عمومی لیست شود. فرض کنید وبسایت و یا یک اپلیکیشن معروف که عموم مردم بدان دسترسی دارند سایتهای معروف را لیست میکنند. اگر سایت شما هم در این لیست باشد، فروش و میزان ترافیک سایت افزایش مییابد.
اکثر سایتهای فروشگاهی از این روش برای فروش بیشتر استفاده میکنند. پیشنهاد ویژه ممکن است از طریق ایمیل شبکههای اجتماعی و روشهای مختلف ارائه شود. همچنین ممکن است برای جلب توجه بیشتر پیشنهاد ویژه به شکل بنر در ابتدای سایت قرار داده شود.
وقتی کاربر با چنین پیشنهادی مواجه میشود وقت بیشتری را صرف آن میکند و شانس خرید افزایش مییابد.
سایتهای فروشگاهی بهتر است برای کاربرانشان امکاناتی را فراهم کنند تا بتوانند فهرستی از محصولات موردعلاقه خودشان را تهیه کنند تا در آینده در مورد خرید آنها فکر کنند. این کار باعث درگیری بیشتر کاربر با وبسایت میشود. داشتن لیست و امکان به اشتراک گذاشتن آن احتمال خرید را افزایش میدهد.
کاربر مجبور نیست تا فقط و فقط در صفحه جزئیات محصول بتواند کالا را به سبد خرید اضافه کند. سعی کنید در صفحات مختلف این امکان را برایش فراهم کنید. مثلاً در صفحه جستجو اماکن مقایسه و انتخاب رنگ را برایش فراهم کنید تا بتواند کالای موردنظر را بدون رفتن به صفحه جزئیات به سبد خرید اضافه کند.
عباراتی نظیر (حمل رایگان- فروش ویژه- افزودن به سبد خرید) را بهطور واضح در مکان مشخصی قرار دهید.
ساختار سایت شما در واقع سنگ بنای سایت و همچنین زیربنای سئوی آن نیز هست. بدون داشتن زیرساخت مناسب کاربران از سایت شما خسته و ناامید میشوند و ممکن است سایت را ترک کنند. نکات مهمی که در ساختار سایت باید در نظر بگیرید عبارتاند از:
تراکنشهای آنلاین جزء لاینفک زندگی ما هستند.
به همین جهت وبسایتهای فروشگاهی میتوانند هدف حملههای سایبری باشند. از این رو صاحبان این فروشگاهها باید تدابیری را اتخاذ کنند تا از اطلاعات مشتریان محافظت کنم و تا جایی که ممکن است قدمهایی را برای حفظ حریم خصوصی بردارند.
بدین منظور رعایت نکات زیر ضروری است:
گواهینامه امنیتی(SSL): گواهینامه باعث ایجاد ارتباط امن این کاربر وبسایت میشود قبل از ثبتنام و تراکنش با هر سایتی به علامت قفل سبزرنگ در نوار آدرس توجه نمایید.
احراز هویت دومرحلهای: اگر یک مرحله دیگر به احراز هویت کاربران بیفزایید یعنی علاوه بر نام کاربری و رمز عبور یک کد نیز توسط سیستم تولیدشده برای کاربر ارسال شود تا کاربر آن را نیز وارد کند، سطح امنیتی بسیار مطلوبتر میشود.
استفاده از فایروال( دیواره آتش): فایروال بین کاربر و وبسایت دروازه ایجاد میکند و به ترافیکهای مورد تأیید اجازه ورود و خروج میدهد و ترافیک مزاحم را حذف میکند.
لینک حفاظت از حریم خصوصی در فوتر سایت: در قالب یک توافقنامه به کاربر نشان دهید که اطلاعات محفوظ میماند در اختیار شخص ثالث قرار نمیگیرد.
طبق اعلام گوگل، تمام وبسایتها باید از ۲۰۱۷ به بعد با موبایل سازگار باشند یا اینکه منتظر عواقب سازگار نبودن با گوشیهای همراه باشند. خرید از طریق گوشیهای همراه بخش عمدهای از تراکنشهای آنلاین را شامل میشود.
اکثر فروشگاههای اینترنتی از وقتی اقدام به ایجاد نسخه موبایل مجزا کردهاند یا سایت خود را ریسپانسیو (کنش گرا) کردهاند افزایش چشمگیری در فروش محصولات داشتهاند.
فرقی نمیکند که هزاران صفحه محصول داشته باشید یا ۵ صفحه داشته باشید، مهم این است که کاربران با موبایل خود بهراحتی از سایت شما استفاده کنند و رتبه وبسایتتان با این کار ارتقا یابد.
همیشه لینک سازی را در اولویت قرار دهید.
تگهای عنوان- دیسکریپشن- کلمات کلیدی- تگ Canonical از جمله تگهای بسیار مهمی در شناساندن سایت به موتورهای جستجو هستند. سعی کنید تا تگ دیسکریپشن را مرتبط با محصول بنویسید تا گوگل نیز آن متن مرتبط را در صفحه نتایج نشان دهد. بهینهسازی تگها شاید تأثیر مستقیمی در سئوی سایت نداشته باشد اما دعوت به اقدام را افزایش میدهد.
در صفحه محصول، نام محصول را در متن داخل تگها به کار ببرید.
اگر محصولی دارید که عرضه آن را متوقف کردهاید، بهتر است با ریدایرکت 301 همه ترافیکهای این محصول را به صفحه یک محصول جدید هدایت کنید. بدین ترتیب همه مزایای سئوی محصول قبلی نیز برای محصول جدید در نظر گرفته خواهد شد.
سعی کنید url ها خوانا باشند و نکات فنی سئو در آنها رعایت شده باشد.
مثلاً برای صفحه دستهبندی اصلی:
برای دستهبندیهای فرعی:
https://www.site.com/category/subgategory
برای صفحه محصول:
https://www.site.com/category-subgategory/product-name/
سعی کنید از کلمات کلیدی در آدرس url استفاده کنید به شرطی که خیلی طولانی نباشد. زیرا گوگل آدرسهای کوتاه را در مقایسه با آدرسهای طولانی، سریعتر ایندکس میکند.
سعی کنید صفحه محصولات را به شبکههای اجتماعی متصل کنید تا محصولتان در شبکههای اجتماعی نیز معرفی گردد و ترافیک بیشتری جذب کنید.
اگر چنین امکاناتی بر روی وبسایتتان وجود داشته باشد و با کاربرانتان گفتگوی زنده داشته باشید و به سؤالات آنها جواب بدهید اعتماد آنها را بیشازپیش جلب میکنید.
وجود این دو فاکتور باعث میشود که موتورهای جستجو درک روشنی از وبسایت شما داشته باشند.
در این آیتمها بهجای عباراتی مانند ((اینجا کلیک کنید)) از کلمات کلیدی استفاده کنید.
از کلمات کلیدی طولانیتری استفاده کنید. زیرا ترافیک بیشتری را به سمت وبسایت شما روانه میکنند. مثال: کفش بسکتبال مردانه
در صفحه توضیحات محصول از هدلاینها (H1-H6) استفاده کنید. نام محصول را میتوانید در H1 نیز به کار ببرید.
برای این منظور باید سعی کنید که در طراحی، سادگی را در اولویت قرار دهید بر طبق آمارهای حاصل از تحقیقات مختلف، کاربران سهولت در دسترسی به بخشهای مختلف یک وبسایت را بیش از هر چیز مهم میدانند.
هدف از طراحی ساده این است که کاربر بتواند بهراحتی به خواستهاش برسد و بدون دلیل خاصی وارد مراحل پیچیده در وبسایت نشود.
در خریدوفروش آنلاین دقیقه و ثانیه بسیار مهم است.
برای اینکه سایتتان کاربرپسند باشد نکات زیر را مدنظر قرار دهید:
امکانات جستجو با قابلیت پیشنهاد و تکمیل خودکار.
قابلیت پیمایش در سایت
سهولت در استفاده از فرمها
سایتهای فروشگاهی باید عرصه رقابت باشند نه محل تولید دردسر.
کاربران به خاطر آسانی کار و راحت بودن از اینترنت استفاده میکنند. اگر وبسایت فروشگاهی که طراحی کردهاید با تأخیر بارگذاری شود، آزاردهنده خواهد بود و مشتری از آن منصرف میشود.
فعالسازی این گزینه باعث مس شود که از طرف کاربر تقاضاهای متعدد Http به سمت سرور ارسال نشود و بسیاری از بارگذاریهای مجدد انجام نشود.