https://baherdp.com/images/seo/94.jpg
امیر نجفی انامقی ۰۴ بهمن ۱۴۰۰

چک لیست سئوی تصاویر برای جذب ترافیک بیشتر در ۲۰۲۳


مقدمه

تصاویر عنصر بسیار مهمی در وب سایتها به شمار می آیند. دوره اینترنت Dial-up و کم سرعت به سر رسیده است. کاربران دیگر مجبور نیستند تا برای بارگذاری یک عکس ساده مدت زیادی را صرف کنند. امروزه اینترنت پرسرعت به سادگی در همه جا در دسترس است. اما اشتباه نکنید، بهینه سازی تصاویر برای صفحات وب نه تنها ارزش خود را از دست نداده است بلکه بسیار هم مهم است.

از طرفی باید در نظر داشت که یک تصویر می تواند بسیار گویاتر از چندین جمله و پاراگراف باشد. صاحبان وب سایتها، طراحان و عکاسان حرفه ای را استخدام می کنند و هزینه زیادی را برای تهیه تصاویر صرف می کنند. در این میان اگر بهینه سازی تصاویر مورد غفلت واقع شود ممکن است بزرگترین ضربه را بر پیکره سایت وارد کند.

همچنین اکثر کاربران جستجوی خود را در قسمت تصاویر گوگل انجام می دهند. پس تخصیص یک نام بسیار مناسب برای تصویر نیز یک امر ضروری به نظر می رسد.

images-in-search-result-page

امروزه صاحبان وب‌سایت‌ها سعی می‌کنند تا جنبه بصری وب‌سایت خود را قدرتمند کنند و به‌ندرت می‌توان کسی را یافت که دغدغه یافتن تصاویر باکیفیت برای وب‌سایتش را نداشته باشد. اما باید این نکته را هم در نظر بگیریم که هرچقدر تعداد تصاویر بیشتر باشد اهمیت بهینه‌سازی آن‌ها نیز بیشتر می‌شود. بنابراین کم‌اهمیت تلقی کردن سئوی تصاویر باعث می‌شود که ضرر و زیان‌های بسیاری از این منظر متوجه وب‌سایت شود. 


اهمیت سئوی تصاویر:

 جستجوی تصاویر درصد عمده‌ای از جستجوها را تشکیل می‌دهد. (منبع: moz )

 کلمات کلیدی پرطرفدار در قسمت تصاویر جستجو و ظاهر می‌شوند. (seoclarity)

 روزانه بیش از ۱ میلیارد کوئری در بخش تصاویر گوگل اجرا می‌شود. (گوگل)

 در سایت‌هایی مانند pinterest  میزان جستجو بیشتر است.

 توئیتهای حاوی تصاویر پاسخ بیشتری نسبت به توئیتهای صرفاً متنی دریافت می‌کنند. (Crazy eggs)

 محتوایی که همراه با تصاویر بهینه‌سازی شده باشد، نرخ تبدیل را افزایش می‌دهد.

 کاربران اکثر محتوای متنی را پس از مدتی فراموش می‌کنند. وجود یک تصویر در کنار محتوای متنی می‌تواند بسیار مؤثر واقع شود.

 اکثر کاربران بر این عقیده‌اند که وجود یک تصویر باکیفیت و گویا در بخش محصولات، بسیار تعیین‌کننده است.

رعایت همه موارد ذکرشده در بالا یعنی،  افزایش ترافیک طبیعی و بهینه‌سازی تجربه کاربری.

 

 در این مقاله به‌طور تخصصی انواع روش‌های سئوی تصاویر برای صفحات وب و بهبود تجربه کاربری را معرفی می‌کنیم.


انتخاب تصویر مناسب و با کیفیت

 انتخاب تصویر درست و مناسب برای کسب‌وکارتان شاید مهم‌ترین عامل در موفقیت شما به‌حساب آید. چراکه همه فعالیت‌های سئوی تصاویر بر روی تصویری انجام می‌شود که شما انتخاب کرده‌اید.

تصویر باکیفیت بالا برای وب سایت

 اگر برای محصولتان یک تصویر clipart انتخاب کنید ممکن است با سلیقه کاربر منطبق نباشد و سایت را ترک بکند.

 کاربران اگر با یک تصویر نامناسبی که حتی بهینه است نیز مواجه شوند ذهنیت بدی نسبت به برند شما در آن‌ها ایجاد می‌شود.پس تصویر درست و مرتبط با موضوع و باکیفیت را انتخاب کنید.

 اگر تصویر موردنیازتان را خودتان با دوربین بگیرید بسیار بهتر از عکس‌های دیگران است. بنابراین تا می‌توانید روی گروه حرفه‌ای عکاسی و ویرایش تصاویر سرمایه‌گذاری کنید.

اما اگر گروه حرفه‌ای برای تصویر ندارید می‌توانید کار را برون‌سپاری کنید. یعنی از یک عکاس و ویرایشگر تصویر بخواهید کارهایتان را انجام دهد و یا از منابع مختلف، تصویر موردنظر را تهیه کنید. این منابع ممکن است پولی یا رایگان باشند.

برخی از وب سایتهای رایگان تصویر عباتند از:

Unsplash.com- Pixabay- Foter.com- nos.twnsnd.co- freeimages.com- shutterstock.com

 بیشتر بدانید: ۲۵ وب سایت برای دانلود رایگان تصویر


فرمت مناسب

بعد از انتخاب تصویر مناسب، نوبت انتخاب فرمت مناسب برای تصویرتان است. رایجترین فرمتها برای تصاویر به شرح زیر هستند:

 JPEG: امروزه این فرمت، رایج‌ترین فرمت برای تصاویر است. برحسب تنظیماتی که انتخاب می‌کنید ممکن است کیفیت و حجم آن کاهش یابد. برخلاف PNG و GIF این فرمت از بک‌گراند شفاف پشتیبانی نمی‌کند. دو ویژگی مثبت این فرمت می‌توان عبارت است از: کم کردن حجم فایل- پشتیبانی در اکثر پلتفرم‌ها

 PNG : یک فرمت پیشرفته و جایگزین دو فرمت ذکرشده در بالا است. از بک‌گراند شفاف و از طیف رنگ گسترده‌ای پشتیبانی می‌کند و قابلیت تصحیح گامای خودکار دارد. همچنین این قابلیت را دارد که متن کوتاهی مبنی بر توضیح فایل نیز در کنارش ذخیره شود و به موتورهای جستجو در یافتن تصاویر کمک کند. این فرمت جدیدترین فرمت است. بنابراین ممکن است به‌راحتی در همه‌جا پشتیبانی نشود.

GIF  : این فرمت از ۲۵۶ رنگ پشتیبانی می‌کند، بنابراین برای تصاویر با جزئیات بیشتر مناسب نیست. پشتیبانی از بک‌گراند شفاف و حجم فایل کم، باعث شده است که برای طراحی لوگوی شرکت‌ها فرمت مناسبی باشد.

WEBP : یک فایل WEBP تصویری است که در قالب تصویر شطرنجی WebP (تلفظ "Weppy") ذخیره‌شده و توسط Google برای گرافیک وب ایجادشده است. فرمت WebP حجم فایل را بیشتر از فشرده‌سازی استاندارد JPEG کاهش می‌دهد درحالی‌که کیفیت تصویر را حفظ می‌کند. درعین‌حال هم از فشرده‌سازی با اتلاف (lossy) و هم فشرده‌سازی بدون اتلاف (lossless) پشتیبانی می‌کند و شامل یک کانال آلفا برای شفافیت، شبیه به فرمت PNG است.


نام تصویر(Image Name):

  نام مناسب برای تصاویر در سئو اهمیت زیادی دارد. با انتخاب نام مناسب برای هر تصویر به‌جای حروف و اعداد بی‌معنی، به موتورهای جستجو این فرصت را می‌دهید که در جستجوهای تصویری عکس محصول شما را برای کاربر نمایش دهد. اگر نام تصویر با عنوان صفحه مرتبط باشد، با یک تیر دو نشان زده‌اید و بهینه‌سازی کلمات کلیدی را نیز هم‌زمان با انتخاب نام مناسب برای تصویر انجام داده‌اید.

برای انتخاب نام مناسب برای تصاویر نکات زیر را در نظر داشته باشید:

 پرهیز از نوشتن کلمات بی‌معنی: از کلمات و عباراتی استفاده کنید که متناسب با تصویر باشد.

 زیرخط دار کردن کلمات و استفاده از علائم ممنوع: فقط از حروف الفبا و خط تیره استفاده کنید.

 نام طولانی ممنوع: هرچقدر نام تصویر طولانی باشد، آدرس تصویر نیز به همان اندازه طولانی خواهد شد. پس هرچقدر نام کوتاه‌تر، بهتر!

 استفاده بی‌رویه از کلمات کلیدی ممنوع: نام تصویر را به انبار کلمات کلیدی تبدیل نکنید.

مثال: فایل با نام IMG_1245787 برای گوگل و سایر موتورهای جستجو معنی‌دار نیست.

مثال:  فرض کنید که یک تصویر شکلات دارید، پس انتخاب نام Chocolate برای آن مناسب به نظر می‌رسد اما اگر در کار فروش شکلات هستید بهتر است نام chocolate-sell را برای آن انتخاب کنید. 

 توصیه می شود نام تصویر 8 الی 16 کاراکتر باشد.

 


متن جایگزین (ALT)

برای شما هم پیش آمده که در هنگام بازدید از یک وب‌سایت، نمایش تصاویر آن با مشکل مواجه شده و به‌جای تصویر، یک متن نمایش داده شود.این متن به روباتهای گوگل کمک می کند تا درک درستی از تصویر داشته باشند و باید با تصویر مرتبط باشد. مرتبط بودن این متن با تصویر باعث می‌شود که سایت شما در موتورهای جستجو، رتبه بهتری را به دست آورد.

برای ویژگی alt تصاویر نکات زیر را مدنظر قرار دهید:

 این متن باید دو ویژگی مهم را دارا باشد:  محتوا:  توصیف تصویر مورد نظر. عملکرد: دلیل استفاده از تصویر

 محتوای صفحه نیز باید به شکل منطقی با تصویر و متن جایگزین تصویر در ارتباط باشد.

 مختصر و مفید باشد.

 برای همه تصاویر قرار دهید.

 نوآوری به خرج دهید و استفاده بی‌رویه از کلمات کلیدی ممنوع!

 استفاده از کلماتی مانند " تصویر ......." ممنوع

 همیشه مجبور نیستید که برای تمام تصاویر، متن جایگزین بنویسید. می توانید آن را خالی رها کنید.

مثال: تصویر زیر را در نظر بگیرید:

ماشین در پارکینگ

ماشین الکتریکی مشکی تسلا در پارکینگ

تصویر تسلای مشکی در پارکینگ

 گزینه دوم مناسبترین گزینه برای متن جایگزین این تصویر است.


ویژگی title تصویر

img-tag-title

این ویژگی نسبت به دو ویژگی نام تصویر و متن alt، از اهمیت کمتری برخوردار است. اما باعث بهبود تجربه کاربری می شود.


تگ figcaption

این تگ اغلب در زیر تصاویر برای اطلاعات بیشتر درج می شود.


فشرده سازی تصاویر

سئو کاران حرفه ای به خوبی می دانند که سرعت بارگذاری صفحات جزء فاکتورهای رتبه بندی سایت است از این رو به شدت توصیه میشود که قبل از بارگذاری تصاویر در وب سایت، آنها را تا حد امکان فشرده کنید تا سرعت پایین بارگذاری موجب ضرر و زیان به سایت نشود.  امروزه ابزارهای فشرده سازی رایگان و غیر رایگان فراوانی برای این کار در دسترس هستند. همه ابزارهای فشرده سازی تصاویر سعی می کنند تا تصاویر را بدون افت کیفیت فشرده کنند و تقریبا همه آنها ساز و کار ساده ای دارند.

آپلود تصویر

منتظر ماندن برای فشرده سازی

دانلود تصویر فشرده و بهینه شده

 

ابزار Save for Web در فوتوشاپ نیز می تواند در این راه به شما کمک کند.


 مراقب قانون کپی رایت باشید.

مراقب باشید. ممکن است تصویری را انتخاب کرده و به بهترین نحو ممکن آن را بهینه کرده باشید، اما این تصویر تحت حمایت قانون کپی رایت(حق نشر) باشد. در این صورت به مشکل قانونی جدی برخورد خواهید کرد.

برای اجتناب از چنین مشکلاتی می توانید از امکانات تعبیه شده در بخش تصاویر گوگل استفاده کنید و با فیلتر کردن تصاویر در این بخش از تصاویر رایگان استفاده کنید. مثلا اگر دنبال تصاویر برای دندانپزشکی می گردید در گوگل عبارت dentist free vector را تایپ کنید.


تصویر را جایگزین متن نکنید

شاید شنیده باشید که یک تصویر می‌تواند گویاتر از هزاران کلمه باشد. اما نباید دچار اشتباه شده و از متن صفحات کاسته و بر تصاویر اضافه کنیم. با اینکه گوگل روزبه‌روز الگوریتم‌های تشخیص تصاویر را تقویت می‌کند، اما باز دلیل محکمی نیست که از حجم متن موجود در صفحه کم کنیم و تصاویر را زیاد کنیم. پس برای متن و تصویر برنامه‌ریزی داشته باشید.

اگر با استفاده از نرم‌افزارهای ویرایش تصویر مانند فتوشاپ متن را بر روی تصویر قرار داده‌اید باید دقت داشته باشید که موتورهای جستجو قادر به خواندن متن روی تصویر نیستند. پس متن باید در صفحه باشد نه بر روی تصویر.


 به ساختار فایل تصویر توجه کافی داشته باشید.

مسیر فایل تصویری و نام آن برای موتورهای جستجو بسیار حائز اهمیت است. برای مثال اگر یک برند تجاری دارید و محصولات متعددی از آن برند را در سایت خود به فروش می رسانید بهتر است برای تصاویر هر دسته بندی یک پوشه در داخل سایتتان ایجاد کنید.


بارگذاری تنبل (Lazy-load)

شاید اسم این تکنولوژی، سرعت کم و بارگذاری با سرعت پایین را در ذهن  القاء کند، اما بی‌نظیر است. این تکنولوژی باعث می‌شود آن تعداد از تصاویر برای ما نمایش داده شوند که لازم است و در حال مشاهده آن‌ها هستیم. فرض کنید در یک صفحه تصاویر زیادی وجود دارد، لزومی ندارد تا زمانی که به یک قسمتی از صفحه اسکرول نکرده‌ایم، تصاویر آن قسمت بارگذاری شوند. نتیجه این کار ارسال درخواست‌های کمتر (Request) به سرور خواهد بود.  


تنظیم عنوان صفحه و دیسکریپشن

گوگل اخیرا اعلام کرده است که در جستجوی تصاویر، به عنوان صفحه (title tag) و دیسکریپشن (meta description)آن در meta tag ها اهمیت زیادی می دهد. گوگل در رتبه بندی تصاویر از meta data و تگ هدر، داده های ساختار یافته(structured data) و ... استفاده می کند.

 بیشتر بخوانید:

چک لیست سئوی تگ عنوان برای جذب ترافیک بیشتر در ۲۰۲۳

چک لیست ترفندهای سئوی تگ متادیسکریپشن در ۲۰۲۳


 ابعاد تصاویر

اگر از AMP(Accelerated Mobile Pages) یا PWA(Proper progressive web app) استفاده می کنید باید ابعاد اجباری برای تصاویر خود انتخاب کنید تا موقع بارگذاری صفحه، نظم آن برهم نخورد. اگر هم از این دو مورد استفاده نمی کنید باز هم بهتر است برای تصاویر خود در کدهای صفحه ابعاد معینی تعیین کنید.


 آماده سازی تصاویر برای موبایل (ریسپانسیو)

طبق آمار گوگل، جستجو از طریق موبایل روز به روز بر جستجوی از طریق کامپیوترها سبقت می گیرد. این یعنی همه گیر شدن استفاده از گوشی های همراه و تبلت ها. بنابراین باید تصاویر را طوری بهینه سازی کنیم که نسبت به ابعاد صفحه نمایش، تغییر اندازه دهند و متناسب با آن نمایش داده شوند.

 


ثبت تصاویر در نقشه سایت

خواه تصاویر را در نقشه سایت وارد کنید و یا یک نقشه سایت مجاز برای تصاویر داشته باشید باید و باید جایی برای تصاویر در نقشه سایت در نظر بگیرید. بدین طریق، موتورهای جستجو این فرصت را خواهند داشت تا تصاویر سایتتان را ایندکس کنند. و این یعنی ترافیک بالا برای سایتتان.

اگر از Word Press استفاده می کنید برای این کار پلاگینهایی وجود دارد.  


 تصاویر منحصر بفرد 

فرض کنید که چندین سایت فروشگاهی در اینترنت وجود دارد و همه آن‌ها از یک نوع عکس برای قسمت فروش لباس استفاده می‌کنند. اگر کاربری همه این سایت‌ها را ببیند، دچار نوعی سردرگمی می‌شود. بنابراین از دید روانشناسی بهتر است  برحسب برندتان و توانایی و مهارت تیم طراحی‌تان از تصاویر منحصربه‌فردی استفاده کنید که شما را از سایر برندها متمایز کند.

برای داشتن تصاویر منحصر بفرد، روش‌های مختلفی وجود دارد ازجمله:

اعمال چند فیلتر ساده توسط نرم‌افزارهای گوناگون در این زمینه باعث متفاوت شدن تصویر شما از سایر تصاویر می‌شود و با کمی خلاقیت می‌توانید تصویر منحصر به برند خود را ایجاد کنید.


تصاویر انگشتی (Thumbnail) جدا از تصاویر اصلی

اگر از تصاویر کوچک استفاده می‌کنید تا کاربر با کلیک بر روی آن‌ها، تصویر اصلی را در ابعاد بزرگ مشاهده کنید سعی کنید تصاویر انگشتی را جدا از تصاویر اصلی در یک پوشه مجزا قرار دهید و هرگز برای هر دو گزینه از یک عکس استفاده نکنید. زیرا برای تصاویر انگشتی می‌توان از تصاویر با حجم بسیار کم استفاده کرد.


 بارگذاری تصاویر در هاست دیگر

برخی از وب‌سایت‌ها خدمات بارگذاری و نگهداری تصاویر را برای مشتریان ارائه می‌دهند تا آن‌ها بتوانند تصاویر موردنیاز خود را بر روی آن‌ها بارگذاری کنند و فضای کمتری را در سایت خودشان صرف این کار کنند. این کار از جهتی مفید است اما از جهات دیگری ممکن است باعث بروز مشکلاتی شود از جمله مسدود شدن این سایت‌ها و یا بلاک کردن سایت شما. این کار باعث می‌شود تصاویر به درستی در سایتتان نمایش داده نشوند. سعی کنید تصاویر را در سایت خودتان بارگذاری کنید تا از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری شود.


اشتراک‌گذاری در فضای مجازی

شبکه‌های مجازی نقش بسیار مهم و تعیین‌کننده‌ای در استراتژی سئو و شناخت مشتریان شما دارند. سعی کنید لینک به اشتراک‌گذاری تصاویر در فضای مجازی را در کنار هر عکس قرار دهید.


 از گوگل کمک بخواهید

گوگل، خط‌مشی‌هایی را برای تصاویر در صفحات وب ارائه داده است. می‌توانید آن‌ها را مطالعه کرده و در وب سایتتان پیاده کنید.  


تولید محتوای مناسب برای صفحه

سعی کنید محتوای موجود در صفحه از نظر حجمِ متن و تصویر و حتی فیلم برای کاربر مفید باشد. اگر صفحه وب سایتتان برای کاربر مفید باشد و جواب سوالات او را بدهد بیش از همه چیز بر ارزش و اعتبار آن می افزاید.


اطلاع از نیات جستجو (Search Intent)

قبل از تولید محتوا و آماده‌سازی تصاویر بهتر است از نیات کاربران در جستجو و کوئری هایی که در موتورهای جستجو می‌نویسند آگاه باشید تا بتوانید محتوایی منطبق بر سلیقه آن‌ها تولید کنید.

برای این کار می‌توانید از ابزارهایی مانند Google trends استفاده کنید.


داده‌های ساختاریافته مناسب برای تصاویر (Structured Data)

ایجاد داده‌های ساختاریافته مناسب برای تصاویر به موتورهای جستجو کمک می‌کند تا تصاویر را در صفحه نتایج جستجو برای کاربران در موقع مناسب نشان دهد.

داده‌های ساختاریافته دارای تنوع بیشتری هستند که بسته به نوع صفحه (پست وبلاگی، درباره ما، محصولات، ویدئو و ...) می‌توانید داده‌های ساختاریافته مناسبی را برای صفحه انتخاب کنید.


نتیجه گیری:

تصاویر جزء مهم و جدایی‌ناپذیر صفحات وب هستند. بنابراین باید جزء مهم و جدایی‌ناپذیر سئوی صفحات نیز باشند. گوگل برای رتبه‌بندی سایت، همه محتوای آن (متن- فیلم- تصویر) را یکجا و در کنار هم در نظر می‌گیرد. بنابراین اگر تصویری در صفحه وجود دارد باید با متن موجود در صفحه نیز مرتبط باشد.

برخی از فرایندهای بهینه‌سازی تصاویر را می‌توان توسط نرم‌افزارهای مختلف به‌صورت خودکار انجام داد. اما برخی از کارها نیازمند صرف وقت و بررسی هستند. یعنی باید برای تک‌تک تصاویر وقت بگذارید که آیا مناسب سایت است یا نه؟ باید تصویر دیگری جایگزین شود یا نه؟ و سؤالاتی از این قبیل.

سعی کنید فرایند بهینه‌سازی تصاویر را به طور دوره‌ای و منظم انجام دهید.  

درباره نویسنده

امیر نجفی انامقی

لیسانس مهندسی تکنولوژی نرم افزار

فوق لیسانس زبان انگلیسی

فعالیت برنامه نویسی از سال 1385 تا کنون.

علاقمند به موسیقی- شعر- فلسفه- ترجمه- وبلاگ نویسی

مشاهده پروفایل
سوال از متخصص فناوری اطلاعات

پرسیدن سوال

اگر درباره مطالب ارائه شده در این صفحه سوالی داشتید، در قسمت دیدگاهها از یک متخصص فناوری اطلاعات بپرسید

دریافت پاسخ

متخصصین در حوزه های مختلف فناوری اطلاعات در اسرع وقت به سوال شما جواب خواهند داد.

دانش افزایی

با تبادل اطلاعات و بررسی ابعاد مختلف یک مساله به دانش افزایی می رسیم

دیدگاهها ۰
لطفا قبل از طرح هر گونه پرسشی، سوال مورد نظر خود را در بخش سوالات متداول جستجو کنید.
طرح دیدگاه
CAPTCHA