نرخ کلیک یا همان Click Through Rate همان میزان کلیکهای انجامشده بر روی آدرس صفحات سایت در صفحه نتایج جستجو است. کاربران ممکن است به هر دلیلی (طبیعی – غیرطبیعی) بر روی آدرس سایت شما در صفحه نتایج (SERP) کلیک کنند.
نرخ کلیک معیار مفیدی است که میتوانید از روی آن محاسبات فراوانی را (تخمین فرصتهای درآمد- اولویتبندی کلمات کلیدی و...) حول عملکرد وبسایت خود انجام دهید.
آیا گوگل سیگنالهای دریافتی درباره میزان تعامل کاربر با سایت را در رتبهبندی سایتها دخیل میکند؟
جواب: بلی. گوگل بارها و بارها در اطلاعیههای خود بر این موضوع تأکید کرده است. اما اینکه گوگل چگونه این سیگنالهای دریافتی را در رتبهبندی صفحات وبسایتها دخیل میکند مدتهای درازی است که در بین متخصصان سئو مورد بحث و بررسی است.
همانطور که از متن بالا فهمیده میشود گوگل از این سیگنالها برای تکمیل مدلهای یادگیری ماشین و توسعه الگوریتمها و شخصیسازی نتایج جستجو استفاده میکند.
اما برخی مواقع نیز توضیحات گوگل درباره این موضوع شفاف نبوده و در واقع جزئیات بیشتری ارائه نداده است.
اکثر مباحث انجامشده در دنیای سئو روی این موضوع بوده است که آیا نرخ کلیک طبیعی (Organic Click Through Rate) شاخص اصلی در رتبهبندی سایت است یا نه؟ همه ما بهخوبی میدانیم که سیگنالهای دریافتی از کلیک بر روی نتایج بر رتبهبندی صفحات وبسایتها تأثیر دارد اما بهدرستی نمیدانیم که چگونه؟ آیا آنها بهطور مستقیم تأثیر دارند یا اینکه صرفاً در یادگیری ماشینی مورداستفاده قرار میگیرد.
چرا باید سیگنالهای دریافتی از کلیک (تعامل کاربر با صفحه) در رتبهبندی صفحات سایت تأثیر داشته باشد؟
مطالب منتشرشده توسط مهندسین گوگل نشان میدهد که سیگنالهای دریافتی از کلیک کاربران بر روی نتایج همیشه شفاف و دقیق نیستند. اما چنین برداشت میشود که اگر کلیکها را به سه بخش تقسیم کنیم موضوع تا حدودی روشن میشود:
اگر وبسایت شما در صفحه نتایج جستجو (SERP) ظاهر شود و کاربر روی آن کلیک کند برای وبسایتتان امتیاز محسوب میشود. گوگل نرخ کلیک را برای یادگیری ماشینی، ارزیابی الگوریتمها، شخصیسازی جستجو و ... مورداستفاده قرار میدهد.
اگر کاربر محتوای باکیفیتی بیابد با صفحه وبسایت شما تعامل بیشتری خواهد داشت و اوقات بیشتری را در آن صفحه صرف خواهد کرد. این نوعی سیگنال کیفیت محسوب میشود و خیلی خوب است.
اگر محتوای ارائهشده توسط وبسایت شما کاربر را راضی نگه دارد دیگر به صفحه نتایج جستجو برنمیگردد و این مورد نیز سیگنال خوبی برای گوگل در رتبهبندی سایت شما است.
حتی اگر CTR فاکتور مستقیم در سئو نباشد اما اگر صفحه وبسایت نرخ کلیک بالاتری داشته باشد برای سئو مفید است.
برای اینکه نرخ کلیک سایت بالاتر باشد باید در صفحه نتایج خوش بدرخشیم. هم ازلحاظ نکات فنی سئو و هم ازلحاظ محتوایی که در صفحه ارائه میدهیم و با قصد کاربر در جستجو همراستا باشیم.
ازجمله نکات مهم سئو برای بیشتر دیده شدن در صفحه نتایج گوگل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
دادههای ساختاریافته (Rich snippet markup)
استفاده از کلمات کلیدی در URL
بهینهسازی favicon
برند سازی
باید دقت داشته باشیم که رفتارهای غیرطبیعی برای دریافت کلیک توسط روباتهای گوگل شناسایی شده و امتیاز منفی محسوب میشود.
اما باید از جنبه دیگری نیز به موضوع CTR نگاه کنیم و اینکه کلیک بر روی آدرس سایت میتواند با اشکالاتی همراه باشد. اینکه کاربر میتواند به هر دلیلی بر روی آن کلیک کند اما با یک محتوای بیکیفیت یا کم کیفیت مواجه شده و تجربه کاربری بدی نصیب او شود. شاید به همین خاطر است که گوگل نرخ کلیک را بهعنوان فاکتور مستقیم در سئو محسوب نمیکند.
بنابراین باید سعی کنیم که با ارائه محتوای باکیفیت و مرتبط با جستجوی کاربر تجربه کاربری خوبی برایش فراهم کنیم.
اشکالی که در این راه وجود دارد این است که برخی سؤالات هستند که کاربر مجبور نیست برای رسیدن به جواب مدتزمان زیادی را در سایت صرف کند. مانند ( نام بلندترین کوه در اروپا- تاریخ تولد فلان شخصیت)
برای حل این مشکل از یک فرمول برای محاسبه نرخ کلیک استفاده میشود که از تقسیم کلیکهای طولانی (LC) بر تعداد کل کلیکها (C) به دست میآید. هرچقدر عدد بهدستآمده از این رابطه برای وبسایتی بیشتر باشد امتیاز خوبی محسوب میشود.
چگونه میتوانیم به عدد بزرگتر دست یابیم؟
سعی کنید که از جنبههای مختلف به یک موضوع بپردازید و تا حد امکان محتوای غنیتری را برای کاربر فراهم کنید. برای مثال یک کاربر ممکن است ( متا دسیکریپشن) را در گوگل جستجو کند اما به عباراتی نظیر ( طول متا دیسکریپشن- قالب متا دیسکریپشن- نحوه نوشتن متا دیسکریپشن) علاقهمند باشد. میتوانید تا حد امکان محتوای صفحه را برای چنین کلمات کلیدی نیز بهینه کنید.
از طرفی به خاطر داشته باشید که همیشه مجبور به ارائه همه مطالب در یک صفحه نیستید. میتوانید به صفحات دیگر سایت خودتان یا سایر سایتها آدرس بدهید.
علاوه از کیفیت محتوا میتوانید موارد دیگری را نیز برای تجربه کاربری بهتر مدنظر قرار دهید:
پیمایش آسان
جستجوی آسان سایت
قرار دادن محتوای مهم در جای راحت الوصول
ارائه ویدئوهای باکیفیت
طراح جذاب و پیشرفته
لینک دادن به موضوعات مرتبط برای پوشش دادن مقاصد کاربران مختلف
اما چگونه تنها مرجعی باشیم که کاربر آن را انتخاب میکند؟
همیشه سعی کنید با غنی کردن محتوا، پاسخ به سؤالات مختلف و معرفی منابع مختلف در داخل محتوا کاربر را طوری راضی نگه دارید که بازهم به سایت شما سر بزند.
همانطور که از مطالب ارائهشده دریافت میشود، حتی اگر گوگل سیگنالهای دریافتی از نرخ کلیک (CTR) را بهطور مستقیم در رتبهبندی سایتها دخالت نمیدهد اما باید سعی کنیم تا در مطالبی که ارائه میکنیم برای کاربر مفید باشیم تا کاربر پس از اولین بازدید از وبسایتمان بازهم به آن سر بزند و درنتیجه صفحه را زود ترک نکند.
پرسیدن سوال
اگر درباره مطالب ارائه شده در این صفحه سوالی داشتید، در قسمت دیدگاهها از یک متخصص فناوری اطلاعات بپرسید
دریافت پاسخ
متخصصین در حوزه های مختلف فناوری اطلاعات در اسرع وقت به سوال شما جواب خواهند داد.
دانش افزایی
با تبادل اطلاعات و بررسی ابعاد مختلف یک مساله به دانش افزایی می رسیم
دیدگاهها ۰
لطفا قبل از طرح هر گونه پرسشی، سوال مورد نظر خود را در بخش سوالات متداول جستجو کنید.